Καλή περιήγηση!

Το σχολείο μας

Το 6ο ΕΠΑΛ βρίσκεται στην Κηπούπολη Ηρακλείου. Ανήκει στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, που αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση...

Περισσότερα...

Η Τράπεζα Αίματος του σχολείου μας:

 


  Η ομάδα Αιμοδοσίας λειτουργεί στο 6ο ΕΠΑ.Λ ήδη από το 1998 και σαν πιο σημαντική δραστηριότητά της έχει με υπερηφάνεια να επιδείξει την ίδρυση Τράπεζας Αίματος, που δίνει πραγματική "πνοή ζωής" στη σχολική μας κοινότητα!

  •   Το ιστορικό:

     Έχοντας τη στήριξη των καθηγητών τους, οι μαθητές του σχολείου μας (του σημερινού 6ου ΕΠΑΛ και τότε: 6ου ΤΕΕ) δημιούργησαν το 1999 Τράπεζα Αίματος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και συνεχίζουν να την εμπλουτίζουν πρόθυμα κάθε χρόνο μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται η λειτουργία της μέσω πιο διευρυμένων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

     Μέλη της τράπεζας αίματος είναι κάθε μαθητής /τρια και καθηγητής του 6ου ΕΠΑΛ. Χορήγηση αίματος -σε περίπτωση ανάγκης- γίνεται σε κάθε μέλος της τράπεζας αλλά και σε κάθε συγγενή τους, Α? βαθμού. Χορήγηση σε μη μέλος γίνεται μόνο με απόφαση του συλλόγου καθηγητών και του 15-μελούς συμβουλίου των μαθητών και μόνο αν υπάρχει απόθεμα 50 φιαλών.
  •   Η συγκέντρωση αίματος ανέρχεται περίπου σε 80 φιάλες ετησίως: Το 20% των φιαλών παραχωρείται στο Νοσοκομείο για παιδιά με ασθένειες που απαιτούν τη μετάγγιση αίματος και 80% των φιαλών για ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών, και των συγγενών Α?ΒΑΘΜΟΥ του 6ου ΕΠΑ.Λ.
    
  •   Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκε η τράπεζα αίματος από τους μαθητές μας και αποδείχθηκε σωτήρια!
  • Πού γίνεται η αιμοδοσία-ποιοι συμμετέχουν

 •   Η αιμοδοσία γίνεται στο χώρο του σχολείου μας τη μέρα που ορίζεται σαν "Μέρα Αιμοδοσίας", όπου μαθητές και καθηγητές αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, με την μαζική συμμετοχή τους, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ένα μήνυμα ζωής στην κοινωνία του Ηρακλείου.
 •   Στην αιμοδοσία μπορεί να συμμετέχουν όσοι μαθητές έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης στην αιμοδοσία μπορούν να συμμετέχουν -αν θελήσουν-και οι μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος, 'ομως στην περίτωση αυτή, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να συνοδεύονται  από τον γονέα τους ώστε να επιβεβαιώσει ότι το γνωρίζει.

 •    Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν επίσης οικειοθελώς εξειδικευμένοι επιστήμονες του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, τους οποίους και ευχαριστούμε!

 ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ:   Χρήσιμα τηλέφωνα - Κέντρα Ιατρικής και Ψυχολογικής Βοήθειας

Περισσότερα για το πρόγραμμα-Στόχοι:

 Το πρόγραμμα "Αιμοδοσία-Τροχαία ατυχήματα" υλοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια του προγράμματος "Αγωγή Υγείας". Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνται ενημερωτικές συζητήσεις σε συναντήσεις που ορίζονται από τον εκάστοτε υπεύθυνο καθηγητή του προγράμματος με τους μαθητές της ομάδας αιμοδοσίας, ή και όλων των μαθητών του σχολείου.

Ο πιο σημαντικός μας στόχος είναι ο εμπλουτισμός της τράπεζας αίματος του σχολείου μας, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε αίμα για της ανάγκες των μελών της σχολικής κοινότητας.

 • Σκοπός μας επίσης είναι  να εκτιμήσουν οι μαθητές μας και όλη η σχολική μας κοινότητα την ανυπολόγιστη αξία της "ανιδιοτελούς προσφοράς" και να διαδώσουν την ανάγκη προσφοράς αίματος και οργάνων σώματος στους συνανθρώπους μας. (...αξίζει να αναλογιστούμε όλοι τα παιδιά και τους νέους που περιμένουν σε λίστες αναμονής, ελπίζοντας να βρεθεί ο δότης που θα τους χαρίσει ζωή...)
 • Να μάθουν να συζητούν, να αμφισβητούν, να συμφωνούν ...και τελικά να συνεργάζονται για να μπορούν να δημιουργούν.
 • Να συνειδητοποιήσουν ότι ο καθένας έχει την ανάγκη του άλλου και όλοι μαζί του καθενός. Αν δεν το ξεχνάμε αυτό, η κοινωνία μας θα είναι πιο ανθρώπινη και πιο ασφαλής!
 • Για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων: Να μάθουν οι μαθητές μας να χρησιμοποιούν κράνος και ζώνη και να συνειδητοποιήσουν ότι οι κίνδυνοι της καθημερινής ζωής αντιμετωπίζονται μόνο με πρόληψη και προσοχή.
 • Η ζωή είναι ωραία κι αξίζει να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους χωρίς φοβίες, με υπευθυνότητα και πρόληψη...

Τέχνη και μαθητές

Φωτο: Γιούρι Μαρίνοβ
Επειδή η τέχνη πρέπει να μοιράζεται...
Καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών μας... 

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικά Νέα

Βιβλιοπροτάσεις

Βιβλιοπροτάσεις
Θυμηθήκαμε ποιά βιβλία διαβάσαμε κι απ' όσα διαβάσαμε ποια ξεχωρίσαμε.
Αυτά τα βιβλία σας προτείνουμε...

Περισσότερα...

Free business joomla templates