Καλή περιήγηση!

Το σχολείο μας

Το 6ο ΕΠΑΛ βρίσκεται στην Κηπούπολη Ηρακλείου. Ανήκει στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, που αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση...

Περισσότερα...

"Καταναλωτισμός και ποιότητα νερών και λιμνών"

Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 6ου ΕΠΑΛ (2006-2007)

 

Καστοριά, η λίμνη

(Δείτε: Φωτογραφίες από την επίσκεψη της Κ.Π.Ε. Καστοριάς και Φωτογραφίες από την επίσκεψη στις Αρχάνες)

  Στην Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 6ου ΕΠΑ.Λ Ηρακλείου  συμμετείχαν τη χρονιά αυτή 27 μαθητές του σχολείου μας και οι καθηγητές: Παπαδάκης Βασίλης (Μηχανολόγος) και Σπετσωτάκη Ροδούλα (Φυσικής Αγωγής).

 Το θέμα που επέλεξε να ασχοληθεί η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (τη σχολική χρονιά 2006-2007) είναι: 
"Καταναλωτισμός και ποιότητα νερών και λιμνών".
  Η επιλογή του θέματος έγινε από τους μαθητές, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει και λόγω της επιτυχίας που είχε ένα παρόμοιο θέμα την περυσινή χρονιά.

  Σκοπός μας γενικά είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Πιο ειδικά: συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, θέλουμε να συνειδητοποιήσουν με ποιο τρόπο ο καταναλωτισμός επηρεάζει το περιβάλλον και επιδρά τόσο στη μόλυνση, όσο και στην ποιότητα των νερών και των λιμνών.

  Με το πρόγραμμα αυτό, η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο των Λιμνών με τίτλο "Λίμνες: πηγές έμπνευσης για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης", με συντονιστικό κέντρο το Κ.Π.Ε. Καστοριάς.


Δραστηριότητες της ομάδας:

 1. Συζήτηση-ανάλυση της έννοιας του καταναλωτισμού και των επιπτώσεών του στην ποιότητα των νερών
 2. Μέθοδος ανάλυσης της ποιότητας των νερών
 3. Επισκέψεις:
  •   Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καστοριάς, στο τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Οι δρόμοι του νερού - η λίμνη της Καστοριάς" (1 έως 4 Φεβρουαρίου 2007) 
    
  •  Στη Λίμνη Ζαρού, όπου οι μαθητές προσπάθησαν να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία που πήραν κατά την επίσκεψή τους στο ΚΠΕ Καστοριάς...
    
  •  Στο ΚΠΕ Αρχανών (5 Μαρτίου 2007), όπου οι μαθητές παρακολούθησαν ειδική διάλεξη με θέμα: "Καταναλωτισμός και Φύση"


Φωτογραφίες από την επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς
(1/2/2007 έως 4/2/2007)
 

  ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:  

   Αντωνακάκης Γεώργιος (ΑΥ1) Αρώνης Σταμάτης (ΑΥ2) Μακράκη Μαριεύα (ΑΥ2) Ματθαιάκης Στέλλιος (ΑΥ2) Κτιστάκη Μάγδα (ΑΥ2) Κατεργιαννάκης Γεώργιος (Α) Σμυρνάκης Κώστας (ΑΥ3) Κυπαράκη Εμμανουέλα (ΒΠ1) Βλαχάκη Χριστίνα (ΒΠ1) Κόκαλης Βαλάντης (ΒΠ1) Μαρκάκη Δέσποινα (ΒΠ1) Μπινιχάκης Σαράντος (ΒΠ2) Μεντζίνης Αρης (ΒΠ2) Περήφανος Γιώργος (ΒΠ2) Μεταξάκης Γιάννης (ΒΠ2) Φουκάκης Δημήτρης (ΓΑ) Φραγκιαδουλάκης Νίκος (ΓΑ) Φραγκιαδάκης Ιωάννης (ΓΑ) Τρευλάκης Γρηγόρης (ΓΗ) Κεφαλάκης Κώστας (ΓΗ) Γωνιωτάκης Σπύρος (ΓΠ1) Καράη Μάνθος (ΓΠ1) Καφετζογιαννάκης Γιάννης (ΓΠ1) Μιχαλάκης Νίκος (ΓΠ1)

  ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΗΤΑΝ:  

  Ο κ. Παπαδάκης Βασίλης (Μηχανολόγος) και η κ. Σπετσωτάκη Ροδούλα (Φυσικής Αγωγής), σαν υπεύθυνοι της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 6ου ΕΠΑΛ, ο διευθυντής του σχολείου κ. Αρχοντάκης Κώστας και η κ. Σαριδάκη Ειρήνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ  Κ. Π. Ε.  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ... 

   Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου πραγματοποίησε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καστοριάς από τις 1 έως τις 3 Φεβρουαρίου. Παρακολούθησε το τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:"οι δρόμοι του νερού η λίμνη της Καστοριάς". 

   Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα που αφορούσε το θέμα που πραγματεύονται: "καταναλωτισμός και ποιότητα νερών των λιμνών"

Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

  1η μέρα: Έγινε συζήτηση για το νερό και την αξία του, την προέλευση του ονόματος του, την παρουσία του στη λαϊκή παράδοση, τις ιδιότητες και τον κύκλο του, την κατανομή του στον πλανήτη, την κατανάλωση του και την αειφορική διαχείριση του. Θεωρητική προσέγγιση του θέματος, με συζητήσεις, προβολές με βιντεοπροτζέκτορα και διαφάνειες. 
  Καστοριά- Η λίμνη
    Επίσης έγινε ολιγόλεπτη παρουσίαση με εικόνες και ήχο με τίτλο: "Η Καστοριά των πουλιών".
    Εγινε αναφορά στον υγρότοπο της λίμνης, ανάλυση της έννοιας "υγρότοπος", αναφορά στην ταυτότητα της λίμνης, στην χλωρίδα και στην πανίδα της και σε περιβαλλοντικά προβλήματα.
    Τέλος έγινε χωρισμός των μαθητών σε ομάδες, ενημέρωση για τις δραστηριότητες των ομάδων στο πεδίο, παρουσίαση των οργάνων που θα χρησιμοποιηθούν στις μετρήσεις, εξάσκηση των μαθητών στους τρόπους χρήσης τους.

    2η μέρα:Επίσκεψη στη λίμνη. Περπάτημα στον παραλίμνιο δρόμο, παρουσίαση της λεκάνης απορροής της, παρατήρηση και καταγραφή της χλωρίδας και πανίδας του υγρότοπου, μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού (με τα κατάλληλα όργανα), φωτογράφηση, παρατήρηση και καταγραφή διαφόρων ανθρώπινων επεμβάσεων.

  Ο Προϊστορικός Λιμναίος οικισμός "Δισπηλιό"  Επίσκεψη στον ποταμό Αλιάκμονα στο Νεστόριο: Παρατήρηση και καταγραφή της παραποτάμιας βλάστησης και της πανίδας της περιοχής, αξιολόγηση της ποιότητας του νερού του ποταμού με βιοδείκτες άλλα και με μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων, παρατήρηση και καταγραφή ανθρώπινων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού, ομαδικά παιγνίδια.

    Επίσκεψη στο χώρο αναπαράστασης του προιστορικού λιμναίου οικισμού -στο Δισπηλιό- και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του.
    Επιστροφή στο ΚΠΕ. Εργασία σε ομάδες. Ολοκλήρωση των μετρήσεων στο εργαστήριο Χημείας. Παρατηρήσεις μικροοργανισμών στο Εργαστήριο Βιολογίας.
    Επεξεργασία και ταξινόμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας (από την εργασία των μαθητών στο πεδίο).


  Παρουσίαση των εργασιών των ομάδων 3η μέρα:  Ολοκλήρωση των εργασιών των ομάδων για την παρουσίασή τους. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του κέντρου οι μαθητές ανακοινώνουν και παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της εργασίας τους. Οι μαθητές μας είχαν χωριστεί σε 4 ομάδες, η κάθε ομάδα δημιούργησε μια αφίσα σχετική με το θέμα της την οποία και παρουσίασε. Αξίζει να σημειωθεί η ευρηματικότητα και ο έξυπνος τρόπος προσέγγισης και παρουσίασης του θέματος καθώς και η σημαντικότητα των μηνυμάτων που μετέδωσαν που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

   

  Φωτογραφίες από την επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο Κ.Π.Ε. Αρχανών
  (5/3/2007)

  

  Μέλη της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (σχολικό έτος 2006-2007):   

  ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΝΗΚΑN ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ:  

   Βασιλάκης Εμμ (ΒΨ) Ιωαννίδης Φ. (ΒΗΣΑ) Ιωαννίδης Α. (ΒΑ1) Μεταξάκης Ιωάννης (ΒΠ2) Μπινιχάκης Σαράντος (ΒΠ2) Μεντζίνης Αρης (ΒΠ2) Περήφανος Γιώργος (ΒΠ2) Κόκαλης Βαλάντης (ΒΠ1) Μαρκάκη Δέσποινα (ΒΠ1) Κυπαράκη Εμμανουέλα (ΒΠ1) Βλαχάκη Χριστίνα (ΒΠ1) Αθανασάκη (ΒΠ1) Μαυροειδής (ΒΕ) Καπαταϊδάκης (ΑΤ2) Μαρκουράκη (ΑΤ2) Μαρνελλάκης (ΑΤ2) Αρώνης Σταμάτης (ΑΥ2) Κτιστάκη Μάγδα (ΑΥ2) Κριτζαλάκη (ΑΥ2) Μακράκη Μαριεύα (ΑΥ2) Κατεργιαννάκης Γεώργιος (Α) Ματθαιάκης Στέλλιος (ΑΥ2) Σκαρβελάκη (ΑΥ2) Γιαγκιόζη Αριάδνη(ΑΥ1) Φραγκιαδάκη (ΑΥ1) Αντωνακάκης Γεώργιος (ΑΥ1) Σμυρνάκης Κώστας (ΑΥ3) Σκαρβελάκη Ειρήνη (ΑΥ3) Φουκάκης Δημήτρης (ΓΑ) Φραγκιαδουλάκης Νίκος (ΓΑ) Φραγκιαδάκης Ιωάννης (ΓΑ) Κεφαλάκης Κώστας (ΓΗ) Τρευλάκης Γρηγόρης (ΓΗ) Γωνιωτάκης Σπύρος (ΓΠ1) Καράη Μάνθος (ΓΠ1)  Καφετζογιαννάκης Γιάννης (ΓΠ1) Μιχαλάκης Νίκος (ΓΠ1)

Τέχνη και μαθητές

Φωτο: Γιούρι Μαρίνοβ
Επειδή η τέχνη πρέπει να μοιράζεται...
Καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών μας... 

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικά Νέα

Βιβλιοπροτάσεις

Βιβλιοπροτάσεις
Θυμηθήκαμε ποιά βιβλία διαβάσαμε κι απ' όσα διαβάσαμε ποια ξεχωρίσαμε.
Αυτά τα βιβλία σας προτείνουμε...

Περισσότερα...

Free business joomla templates