Καλή περιήγηση!

Το σχολείο μας

Το 6ο ΕΠΑΛ βρίσκεται στην Κηπούπολη Ηρακλείου. Ανήκει στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, που αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση...

Περισσότερα...

Δημιουργίες ανακύκλωσης...

Από υλικά ανακύκλωσης...προέκυψε ένας όμορφος κήπος στην αυλή του σχολείου μας!

Τα σύγχρονα σχολεία συχνά δεν διαθέτουν ούτε μια πατουχιά χώμα. Φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από τσιμέντο και σίδερο, στερούν στους χιλιάδες μαθητές την επαφή με τη γη και τη φύση, παρά την επιστημονικά αποδεδειγμένη θετική επίδραση της συγκεκριμένης επαφής στον άνθρωπο.

Την πραγματικότητα αυτή αποφάσισε ν' αλλάξει η σχολική κοινότητα του 6ου ΕΠΑ.Λ., δημιουργώντας ένα σχολικό κήπο στην αυλή του σχολείου, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά!

Κάπως έτσι έγινε η αρχή. Μαθητές και εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν το λιγοστό χώρο φύτευσης για καλλωπισμό και εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου. Δημιούργησαν ζαρντινιέρες από παλέτες, φύτεψαν γλάστρες (...κάποιες από αυτές ήταν άχρηστες οθόνες υπολογιστών!) και τις τοποθέτησαν στο κτήριο, αλλάζοντας την όψη του διδακτηρίου, αλλά πάνω απ' όλα δημιουργώντας χαρούμενο κλίμα με παλέτες και ζαρντινιέρες.

Φωτογραφίες από τις Δημιουργίες Ανακύκλωσης στο σχολείο μας: 

Στη δημιουργία του πρωτότυπου κήπου συνέβαλε αποφασιστικά η αξιοποίηση φθαρμένων ελαστικών αυτοκινήτων και φορτηγών!. Το υλικό αυτό, που κάτω από άλλες συνθήκες θα σάπιζε στις χωματερές (αυτοσχέδιες ή μη), πήρε άλλη διάσταση στα χέρια των μαθητών. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, επεξεργάστηκαν τα ελαστικά, τα χρωμάτισαν και έφτιαξαν γλάστρες απλές και γλάστρες κύκνους, που κοσμούν το 6ο ΕΠΑ.Λ. Η ιδέα είχε καταγραφεί μέσω του προγράμματος "Ανακυκλώνω SΟSτε" του ΚΠΕ Βάμου.

Η συμμετοχή των μαθητών και η χαρά με την οποία συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις ήταν καταλυτική για τη δημιουργία του αποτελέσματος. Όμως η προσπάθεια για ένα βιώσιμο σχολείο και μια βιώσιμη καθημερινότητα δε σταμάτησε εκεί, καθώς -ως γνωστόν- οι γλάστρες θέλουν χώμα και τα φυτά λίπασμα. Έτσι, το σχολείο μπήκε στη διαδικασία παραγωγής compost από οργανικά απόβλητα. Μάλιστα, ο κομποστοποιητής του 6ου ΕΠΑ.Λ. έχει πλέον ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα, καθώς στο πλαίσιο των μαθημάτων ειδικότητας οι μαθητές έμαθαν τα πάντα για την οικιακή κομποστοποίηση. Και τα έμαθαν τόσο καλά, που εξέδωσαν τετρασέλιδο φυλλάδιο, ώστε να μοιραστούν τη γνώση τους με συγγενείς και φίλους.

Επιπλέον, συνδυάζοντας τις γνώσεις θεωρίας από τα μαθήματα με την πράξη, οι μαθητές συνέλεξαν τηγανόλαδα και παρήγαγαν βιοντίζελ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στον καυστήρα του σχολείου, και στη συνέχεια έγιναν συγκριτικές μετρήσεις απόδοσης.

Για τη συνολική του προσπάθεια (συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας μετατροπής ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε υβριδικό ηλεκτρο-υδρογονο-κίνητο αυτοκίνητο, έργο για το οποίο έχουν γίνει πολλές αναφορές στον Τύπο),το σχολείο μας έχει λάβει ειδική διάκριση στο Διαγωνισμό Αειφόρου Σχολείου, ενώ έχει συμμετάσχει και στις δύο σχετικές εκδόσεις "Δείκτες Αειφόρου Σχολείου - Από τη θεωρία στην πράξη" και "Σχολικές ανακυκλω-δημιουργίες".

 

 

Τέχνη και μαθητές

Φωτο: Γιούρι Μαρίνοβ
Επειδή η τέχνη πρέπει να μοιράζεται...
Καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών μας... 

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικά Νέα

Βιβλιοπροτάσεις

Βιβλιοπροτάσεις
Θυμηθήκαμε ποιά βιβλία διαβάσαμε κι απ' όσα διαβάσαμε ποια ξεχωρίσαμε.
Αυτά τα βιβλία σας προτείνουμε...

Περισσότερα...

Free business joomla templates