Καλή περιήγηση!

Το σχολείο μας

Το 6ο ΕΠΑΛ βρίσκεται στην Κηπούπολη Ηρακλείου. Ανήκει στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, που αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση...

Περισσότερα...

«Διαχείριση Υδάτινων Πόρων - Βιότοποι και Υγρότοποι του νομού μας»

Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 6ου ΕΠΑΛ (2003-2004)

 

 

  Την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 6ου ΤΕΕ Ηρακλείου (το σχολικό έτος 2003-2004) αποτελούσαν 30 μαθητές διάφορων τμημάτων του σχολείου, 2 καθηγητές (κ. Νομίδου Κλεοπάτρα και κ. Νερολαδάκης Γιάνης) και ο διευθυντής του σχολείου κ. Μανουσάκης Γεώργιος.

 Το θέμα ενασχόλησης της ομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (το 2003-2004) ήταν:  "Διαχείριση Υδάτινων Πόρων - Βιότοποι και Υγρότοποι του νομού μας".

Η επιλογή του θέματος έγινε με αφορμή αφ' ενός τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης του νομού Ηρακλείου -και ιδιαίτερα της πόλης μας- και αφ' ετέρου τον κίνδυνο να καταστραφούν κάποιοι υγρότοποι του νομού μας.

Σκοπός μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας, τους πολίτες της πόλης μας, του νομού μας, αλλά ιδιαίτερα τις αρχές του τόπου μας, όσο αυτό είναι δυνατό, για την ορθολογική διαχείριση του νερού, με παράλληλο προγραμματισμό για την προστασία των υγρότοπων και βιότοπων.

Στόχοι:

 •  Καταγραφή των κυριότερων πόρων νερού
 •  Καταγραφή των Βιότοπων-Υγρότοπων
 •  Καταγραφή των αναγκών σε νερό (ύδρευση, άρδευση και άλλες δραστηριότητες)
 •  Προβλήματα από τη μη ορθολογική χρήση του νερού
 •  Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι σε σχέση με το νερό 
  (έλλειψη νερού, ρύπανση νερού, έλλειψη προστασίας)
 •  Συμπεράσματα και προτάσεις

Δραστηριότητες της ομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (2003-2004)

 •  Έκδοση Ημερολογίου για το νέο έτος

 •  Συμμετοχή του σχολείου μας στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Κ.Π.Ε. Καστοριάς.

 •  Σύνταξη άρθρων για το περιοδικό που εκδίδει η Περιβαλλοντική Ομάδα: Η έκδοση του περιοδικού ξεκίνησε από πέρυσι, με την γενική επιμέλεια του κ. Γ. Μανουσάκη, διευθυντή -τότε- του σχολείου μας. Το 2003 εκδόθηκε το δεύτερο τεύχος με πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, όπως άρθρο σχετικό με το φαινόμενο το θερμοκηπίου, το Όζον, τους σεισμούς στην Κρήτη, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.ά.

 

 Καστοριά - Η Λίμνη   Προϊστορικός Λιμναίος οικισμός (Δισπηλιό-Καστοριά)
Επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο ΚΠΕ Καστοριάς 
(26/2/2004 έως 28/2/2004)

 Τα μέλη της Π.Ο. (Περιβαλλοντικής Ομάδας) του 6ου ΤΕΕ πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς. Συνοδοί καθηγητές ήταν οι υπεύθυνοι του προγράμματος όπως επίσης και οι καθηγήτριες Καπρή Αναστασία και Φανουράκη Μαρία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ με τίτλο "Οι δρόμοι του νερού - Η Λίμνη της Καστοριάς" και φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Καστοριάς.

  Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής και να πάρουν τις γνώσεις και τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν την φροντίδα του περιβάλλοντος, να καθιερώσουν μια συμπεριφορά που θα συμβάλλει στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας και στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής.

  1η μέρα της επίσκεψης:
  Τα παιδιά παρακολούθησαν slides και πήραν χρήσιμες πληροφορίες για τα είδη των πουλιών, ψαριών και φυτών που συμβιώνουν στην λίμνη αλλά και για τις απαραίτητες συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στο νερό για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των οργανισμών που ζουν σ' αυτό.
  Συζήτησαν επίσης για τους αρνητικούς παράγοντες (διάβρωση του εδάφους, μόλυνση των νερών) που διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία.

  2η μέρα της επίσκεψης:
  Η δεύτερη μέρα ήταν γεμάτη από σημαντικές εμπειρίες: Η μέρα ήταν ευτυχώς ηλιόλουστη και τα μέλη της Π.Ο. κατηφορίζοντας για την λίμνη και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του κέντρου, μάζεψαν δείγματα φυτών της περιοχής, μίλησαν για τα είδη των φυτών και το ρόλο τους, έμαθαν να βρίσκουν πρακτικά την ηλικία των δένδρων και να κάνουν κατάλληλες μετρήσεις στο νερό (μέτρηση PH, θερμοκρασίας, περιεκτικότητας σε Οξυγόνο, διαπερατότητας φωτός κλπ).
  Αφού επισκέφθηκαν τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στην περιοχή "Δισπηλιό" (5500 πΧ) και το αντίστοιχο μουσείο,  κατέληξαν στον Αλιάκμονα: εκεί έμαθαν να υπολογίζουν πρακτικά την ταχύτητα ροής του ποταμού, έκαναν κατάλληλες μετρήσεις και πήραν δείγματα νερού από το ποτάμι, με σκοπό να δουν στο εργαστήριο τα είδη των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο νερό.
  Μετά από ένα ευχάριστο μεσημεριανό διάλειμμα σε μια συμπαθέστατη ταβέρνα κοντά στον Αλιάκμονα, το απόγευμα της ίδιας μέρας τα μέλη της ομάδας έκαναν διάφορες εργαστηριακές ασκήσεις στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Καστοριάς.
  Με τις εργαστηριακές ασκήσεις και τη συζήτηση με τους εκπαιδευτές, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώθηκαν με την χρήση οπτικού μικροσκοπίου, παρατήρησαν μικροσκοπικά παρασκευάσματα αντιπροσωπευτικών οργανισμών του γλυκού νερού και κατανόησαν την αξία της "βιοποικιλότητας" για την διατήρηση της ζωής.

 Όλοι όσοι συμμετείχαμε στο πρόγραμμα αυτό, οφείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους υπεύθυνους και τους εκπαιδευτές του Κ.Π.Ε. Καστοριάς για τη φιλοξενία τους, για τις γνώσεις και την εμπειρία που κερδίσαμε κατά την επίσκεψή μας εκεί.

 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς
(26/2/2004 έως 28/2/2004)
Μέλη της ομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (2003-2004):

 

  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Νερολαδάκης Γιάννης (ειδικότητας: Γεωλόγος)
  ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Νομίδου Κλεοπάτρα (ειδικότητας: Αγγλικών)

  ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΝΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ:

  Αγγελιδάκης Δημήτριος (ΑΕ1), Αρτεμάκης Στράτος (Τμήμα: ΓΑ), Βουλγαράκη Κρυστάλλη (ΑΠ1), Γαρεφαλάκη Ειρήνη (ΓΑ), Γουλιδάκη Ειρήνη (ΑΠ1), Κουνδουράκης Νικόλαος (ΑΗ), Κουτσάκη Ελευθερία (ΑΠ1), Μανουράς Ιάσωνας (ΑΠ2), Μανουσάκης Δημήτρης (ΑΠ2), Μανωλάκη Κάλια (ΓΠ2), Μαυρογιάννης Δημήτρης (ΒΗ), Μπαμπάτσης Γιώργος (ΓΑ), Μπαρμπεράκης Θανάσης (ΑΠ2), Μυσιρλής Κων/νος (ΑΕ2), Νιόμπλια Κυριακή  (ΑΠ2), Ντ Αμέλιο Ραφαέλε (ΑΠ2), Παπαδογιάννης Νικόλαος (ΑΕ2), Παπάς Φίλιππος (ΑΠ2), Παπουτσάκης Φραγκίσκος (ΑΠ2), Παρασύρης Γιάννης (ΒΠ2), Παρθενάκης Αντώνιος (ΑΠ2), Πασσάς Γεώργιος (ΓΑ), Πατραμάνης Κώστας (ΓΨ), Πατραμάνης Μάρκος (ΓΠ2), Πατσουράκης Χρήστος (ΑΗ), Πιπεράκη Παρασκευή (ΑΠ2), Ποθουλάκης Γιώργος (ΓΑ), Πρασανάκης Θεόδωρος (ΓΠ2), Σπανάκης Νίκος (ΓΑ), Σταυρουλάκης Νίκος (ΓΠ2), Τσαγκουρνής Γεώργιος (ΓΨ), Τσαντηράκης Γιάννης (ΓΠ2), Φανιουδάκη Μαρία (ΒΠ2), Φιλιππίδης Μαρίνος (ΓΑ), Χαιρέτη Μαρία (ΑΠ2), Χρυσοφάκης Βασίλης (ΓΑ)

Τέχνη και μαθητές

Φωτο: Γιούρι Μαρίνοβ
Επειδή η τέχνη πρέπει να μοιράζεται...
Καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών μας... 

Περισσότερα...

Εκπαιδευτικά Νέα

Βιβλιοπροτάσεις

Βιβλιοπροτάσεις
Θυμηθήκαμε ποιά βιβλία διαβάσαμε κι απ' όσα διαβάσαμε ποια ξεχωρίσαμε.
Αυτά τα βιβλία σας προτείνουμε...

Περισσότερα...

Free business joomla templates